Saturday, February 9, 2008

ruumide otsingul- võimalik ümarlaud laste ja peredega seotud MTÜdega.


Käisime Pillega Maarja Koguduse pakutud ruume vaatamas - sealne mänguplats on hea ja koht ka, aga ruumid on siiski kitsad ja eraldiolevad ja sobilikud heal juhul lastehoiuks lühemaks ajaks ja vanematele lastele, ütleme 4+.

Sealsete vestluste tulemusel sattusin aga ümarlauale Rahvakultuuri Keskseltsi ruumes, kus ilmnes, et probleemi: mida teha lastega, kui vanemad on tööl, saab püstitada veel laiemalt:
mida lastega üldse Tartus teha?

Tartu linnal on noorsooteenistus, kes tegeleb järjest tõhusamalt nooretga, st vanuses 7-25 eluaastat, noorematega tegeleb - kes?

2006.aastal 19.09 loodi laste- ja noortesõbraliku linna liikumise töögrupp.
Endise noorsootöötajana ma oleks selle grupi nimistuga rahul, usun, et need nimed seal suudavad paljugi teha, aga ettepanek lisada töögruppi keegi laste ja peredele suunatud organisatsioonidest lükati tagasi. Et asja mitte liiga laiali kiskuda.

Seega alates 7 eluaastast lastele on Tartus kool, huviringid, noortekeskused jne. Enne seda on 0-1,5 aastaste laste toetuseks vanemapalk. Aga vahepealsel ajal pole kõigil lasteaiakohtagi!

Kuidas siis meie hääl veel nendeni sinna üles üldse jõuaks, me võime ju kõik MTÜ-d eraldi linnavalitsejate vastuvõttudele registreerida ja linnavalitsuses kurta, aga kui me koonduksime, st meil oleks ühsiosa, siis tõenäoliselt see hääl oleks konkreetsem ja linnale saadaksime ka ühesema sõnumi.

Paljud lastega tegelevad asutused on kolmanda sektori asi.
Siin siis tänase seisuga see laudkond teeb üleskutse korraks kokku tulla Perekasvatus Instituudil, MTÜ-l Lastehoiu Selts, MTÜ-l Lelula, Perede Liidul, Lastekaitse Liidul--kas meil on ühisosa ja ühissõnum mida Tartu linnale edastada?

See on paljude inimeste väga suur töö, et lastehoiu süsteem sellisel näol üldse meil olema sai, asi on muidugi jälle keerulisem ja reeglid on karmimad kui Soomes, aga seegi on suur töö.
Selgus, et on paljusid, keda puudutab see, et pole lasteaia kohta. Nüüd tuleb välja, et peale selle, et pole lasteaia kohta, on väga suur huviliste grup, kes sooviksid ruume, huvitegevust väikelastega peredele, beebiringe ja rasedate võimlemist jne. See võiks ka olla linna mure. Sest kes sellise asjaga tegelevad on enamasti MTÜ-d ja tihti poolvabatahtlikud, pool mustalt tegijad, sest makse ei jõua ju ilma toeta maksta.

Meil on päevakeskused igas linnaosas ja sealsed keskused saaksid samamoodi enda klientuuriks võtta peale pensionäride ka noored pered. Palju aitaks kasvõi ruumide pakkumine.

Sealsele ümarlauale on oodatud ka Hr. Jüri Sasi. Reformierakond on ju toonitanud: rohkem omaalgatust ja vähem riiki!

Seal saame hr. Sasile enda visooni tutvustada küll.

Ja samas on infovahetus MTÜde vahel väga aeglane, on kuulda, et Tammelinna tahetakse teha Perekeskust -kes teeb? mis suunaga?

Margit Reinkubjas sealt ümarlauast onTartu linna kodaniku ühiskonna töögrupis, mis kohtub järgmine kord 13. märts ja nende küsimus MTÜdele on: mis on hea, mis on halvem linnaga suhtlemisel?

Miks ma pean olema aktiivne kodanik ja MTÜ-de alt looma oma lastele kasvukeskkonda - see on juba eraldi teema - see on seotud paljuski ka uue mõttemalliga, mis tahab vähem tarbida, mitte inimesi konveieri meetodil "arendada" ja täpsemalt vaadata kasvõi seda, mida mu laps sööb, ehk siis mahetoit--aga see on juba eraldi teema...




6 comments:

Eppppp said...

Ilona, kas see ümarlaud oli siis täna või te alles plaanisite seda (või mõlemat? ;), mulle jäi see siin jutus veidi segaseks.
Kas Jüri Sasi oli ka täna ja mis tema rääkis?

--

See jäi ka segaseks, et kas need Õpetaja tn ruumid siis võiks sobida või mitte.
Mulle tuli aga mõte, et kas seal kööki on (vaja ehitada), ehk saaks tellida söögi üle tee - Mesipuu sõimes on korralik köök, kus tehakse sooja süüa kolm korda päevas. Teoreetiliselt... saaks sealt tellida.

Anonymous said...

Põhimõtteliselt on see koguduse variant kehva--ruumid väikesed ja laudu-toole täis-et päeva lõpus hakka ruumi ümbertõstma- aga kuhu siis voodid , mänguasjad saavad. vetsu ka üleval pole. mina jätaks ära, siiski tänades lahkeid kohuduse onimesi, sest nad tõesti tahtsid aidata. Jüri Sasi täna veel polnud, sest otsustati, et me saaks kokku kolmapäeval 20 jaan. 10.00 maavalitsuse maja kõrval majas Rahvakultuuri Keskseltsi saalis ja arutaks ühisosa üle--siis kutsuks nädalalõpus Sasi, kes oli nõus tulema. ja seal oli väga huvitav--nt tuli välja et pearaha saab oma lapse pealt küll kasvataja, kui ta ei hoia oma lapsi kodus vaid päevahoiu ruumides ja et kliendi kodus hoides ei pea täitma sanitaartingimusi laste seisukohast nagu päevahoiu ruumides me peame. ma pakkun, saame kokkus eal ümarlauas, arutame koos ja siis tegeleme linnaga edasi. Sa Epp võiks kindlasti ka kolmap tulla. nt selgus, et eri asutused pakuvad seda kutseeksamit aj hind varieerub 4000.- võrra.. Sain targemaks küll.

Merle said...

Jälle ei saa ma vaiki olla :) Aga toitlustamiise koha pealt, kas mitte arvestades tervisekaitse nõudeid ei ole lihtsam osta toit sisse toitlustajatelt kui seda ise koha peal valmistada? See erinevate lõikelaudade ja kraanikausside jutt võib olla küll linnalegend, aga ikkagi. Paar aastat tagasi pakkusid sellist teenust Fazer Amica, kes toitlustab suurt osa Tartu koolidest, samuti Ühendus Abi, viimane toitlustas Nisu tänava laste päevakeskust, kui see veel töötas.

Teiseks, mis puutub tegevustesse lastega peredele, siis ma täpselt ei saanud aru, kas Sa, Ilona, soovid (v siis ümaralaual osalejad soovisid), et linn ütleks, palun, siin on pakett teenuseid lastega peredele, tulge ja kasutage v Sa/Te soovite miskit ise teha? Päevakeskused, millele Sa vihjad on hetkel vanuritele, on olemas ka laste päevakeskused, aga need on teine süsteem, hoolekandega tegelevate MTÜde käes/juures, seega ilmselt ei õnnestuks sinna nö normaalsetele peredele mõeldud teenuseid/tegevusi juurde pookida. Ma ei tea ka seda, kas sellel ümarlaual oli osalejaid sotsiaalabi osakonnast v selle osakonnaga seotud MTÜdest? Sest linna sotsiaalhoolekande arengukava näeb ette perekeskuste arendamist, mis võiks olla just see, millele Sa vihjad, mis puudu. Seega kui ümarlaual tekib konkreetne mõte luua selline keskus, kus ilma probleemita (vs praegune probleemsete peredega tegelemine laste päevakeskustes) pere saaks kas ise tegelust luua v tegelustes osaleda, siis tasuks ühendust võtta ka sotsiaalabi osakonna lastekaitsega. Hoolekande arengukava asub siin http://www.tartu.ee/data/SHK%20tegevuskava%202007-2012.doc juhuks, kui mõni lause peaks osutuma vajalikuks oma tegevusele toetuse saamise põhjendamiseks.

Anonymous said...

toitlustamisest: kas Filosoofi tn omad teevad ise süüa? Neil ju peaks olema mahetoit? Ja kas neil on siis mingi tohutult eriline köök? Ma ise pole seal kunagi käinud, ei tea...
Ma arvan, et parem, kui koolidelt tellida, on tellida mõnest teistest lasteaiast, kes ka kohapeal süüa teevad. Lasteaiatoit tundub olevat parem kui koolitoit, lisaks on ikkagi lasteaiaealistele mõeldud.

Merle said...

Ma ei oska lastehoidude kohta öelda, küll tean aga, et laste hoolekande asutused on viimastel aastatel investeerinud kõvasti oma köökidesse, et need oleksid kooskõlas tervisekaitse nõuetega ... Lasteaiad peaksidki oma toidud kõik koha peal valmistama, koolid on üle viidud nö ühise köögi peale. Tean ka seda, kui mõned aastad tagasi otsiti laste päevakeskusele toitlustajat, siis lasteaiad ei olnud nõus. Aga see kõik on väljauurimise ja läbirääkimise küsimus ;) Võimalik, et nende aastatega, mis mina olen lastega kodus olnud, on elu arenenud ning ka lasteaedade hoiakud muutunud :)

Eppppp said...

Aitäh lingi eest, Merle!

Ilona, ma ilmselt ei saa kolmapäevaks terveks, aga sina võiks küll sinna ümarlauale meie poolt minna!