Thursday, February 7, 2008

Kust leida lasteaiale maja?


Pärast meie eilset koosolekut (või peaks ütlema - koosolemist) on üha enam mul see tunne, et meie lasteaialoomise kõige raskem osa on sobivate ruumide leidmine. See on võibolla isegi raskem kui linnalt rahade saamine.
Meil vedas oma Mäe tänava rühmaga - leitud on ruumid lastekodu majas, mis kuulub linnale ja on odava üürihinnaga, tervishoiunõuetele vastavad, mänguhoov olemas... (NB, armas lugeja, kui oled huvitet oma lapse sinna rühma panema, siis on vabu kohti - meili margit@tantsumaailm.ee ja ühine meie mittetulundusühinguga. Loodame koostöös linnavalitsusega saada lastele kohahinnad enamvähem samasugused, nagu on riiklikes lasteaedades.)
Aga lisaks Mäe rühmale on ju meil lapsed Tähtveres ja Karlovas... Ja väga võimalik, et neid rühmi tekib veel (oleme avatud - kui loed seda kusagil mujal linnaosas ja soovid hakata organiseerima teile ka rühma meie MTÜ raames, siis võta ühendust!)

Kust ruume leida?
- Eramajade alumised korrused. See oli meie esimene idee - turvaline ja mõnus, kodulaadne, oma aiaga, vaiksel tänaval... Aga tundub, et on raske leida peresid, kes hüüaks "hõissa! igatahes," kui neile läheneda ideega nende üüripinnale väike lasteaed teha.
Näiteks viisin ma siin kodu lähedal Tähtveres oma lemmiktänavale postkastidesse üleskutsed. Sain isegi paar telefonikõnet. Enamik soovis oma maja müüa, mitte üürida. Oli ka üks üürile anda soovija. "Lastega pere sobib, aga lastehoid ei sobi!" oli ta konkreetne.
Teine probleem eramajadega on see, et isegi kui omanik on nõus, ei pruugi naaber (näiteks ülemine korrus) nõus olla.
Eile näiteks oli meil juba peaaegu olemas kena koht, sisehooviga, Jakobi mäe ja Kassitoome vahel ehk kesklinna nurgataguses... Aga naabrid hakkasid mõtlema, pärast meie MTÜ koosolekut, kui nad tuvastasid, et privaatsus oli häiritud ja lillepeenar segi sõidetud... Jäime kohast ilma. Ja ma saan absoluutselt neist naabritest aru - kas mina tahaksin oma aeda permanentselt lasteaiaga jagada?
Kolmas probleem eramajadega on see, et kui isegi omanik on nõus ja naaber on nõus ja rendihind sobib, siis... siis on aed nii tihedalt õunapuid ja vaarikapõõsaid täis kasvatatud, et sinna puhtfüüsiliselt ei mahugi laste mänguplatsi tegema. Jälle ei sobi.

Nii oleme homseks valmis pannud plaanid. Mina asun hoidma lisaks omadele ka Pille lapsi ning Pille asub helistama... Sest lisaks eramajadele on siinseal linna peal ju veel muid maju.

- Kirikud. Paljudel kirikukogukondadel on tühju ruume, need võivad küll remonti vajada, aga millal inimkond enne remonti kartnud on (ja arvestame muidugi sellega, et linn toetab remondikuludega, nagu ta teiste maksumaksjate lasteaedu toetab.)
Minu eriline pöidlahoidmise objekt on praegu Kassitoome nõlval asuv katoliku kirikule kuuluv maja, kus ühes pooles elavad nunnad ja teine pool on täiesti tühi - suurte ilusate akendega ja aianurgaga. Vähese liiklusega tänaval, kus samas olemas parkimisvõimalus (ahjaa, veel üks faktor, mis asjad keeruliseks teeb - parkimisvõimalus. Kuigi mina näen ideaalis seda, et need rühmakesed tekkiksid kogukondade baasil nii, et iga lapsevanem on võimeline oma lapse lasteaeda jalutama, et meie linna õhku mitte igapäevaselt oma heigtaasiportsuga rikastada. Kes ei tahaks lasteaeda kodu lähedale? Selleks pole ju vaja muud kui kohalikku initsiatiivi... Ka selle "õige maja" suudab oma jalutuskäikude ajal välja nuhkida just kohalik emme või issi. Me teame. Me praegu just sellega tegeleme ;).

Nii et kui vanajumal tahab, et sellest meie lasteaiakohtade-tekitamise-kodanikualgatusest asja saab, siis homme me koputame tema ustele. Kohe mitme koguduse ustele. Vaatame, mis jumalal meile vastata on.

- Korporatsioonid. Neilgi on palju ruume. Näiteks Raimla majas Veski tänaval olevatki vanasti ju lasteaed olnud!
Korporatsioonide suhtes saime küll hoiatuse, et arvestage, paljudel neist on ruumid liiga kallilt remonditud, sest omal ajal said nad välis-eesti vilistlastelt palju remondiraha. Ning me ei saa võibolla liiga kallist pinda üürida... Aga kes teab.Uurime, hoiame pöidlaid.

- Ülikoolidele kuuluvad hooned. Näiteks siinsamas Veski tänaval on EPMÜ-le kuuluvaid maju. Ja võime pakkuda boonuseks, et loomulikult, kohalike doktorandide lapsed näiteks saaksid koha.
"Mille alusel käib meil kohtade andmine, laste järjekorda panek?" oli küsimus. "Kes ees, see mees" - nii võiks vist selle stiili nimetada, sest õiglasemat stiili pole leidnud. Aga kõik hädas lapsevanemad on oodatud ühinema ja kohti saab juurde tekitada - ISE kaasa selleks aidates, ise otsides sobivaid ruume. Ühinege!
Sest...
Mida rohkem me leiame neid lapsi, kes on Tartu lasteaiajärjekorras ega ole kohta saanud, seda suurem on meie kui kodanike ja valijate jõud ning seda suurem on tõenäosus, et hr Jüri Sasi tõesti teeb oma Pillele antud lubaduse teoks ja ANNAB LASTEVANEMATE BAASIL MOODUSTATUD MTÜ-(DE)LE KÄTTE LASTE NÖ PEARAHA SAMAS SUMMAS, KUIPALJU LINNALASTEAEDADE LAPSED MAKSMA LÄHEVAD LINNALE. Hetkel on see ca 3000 krooni lapse pealt. Kui me saame selle raha lapse pealt, siis, nagu arvutused näitavad, saaks teha lasteaia kohamaksuks 500-1000 krooni kuus!)


...Kirjutasin seda postitust, kui helistas Ilona - meie hing Karlovas, tulevane kasvataja, kes proovib korraldada gruppi Karlovasse (kes tahab oma Karlova lapse sinna tuua, võtku temaga ühendust ilonapiirimagi@hotmail.com).
Tal oli tulnud veel üks mõte. Homme võtab ta ühendust noorte tegevust linnas korraldava inimesega ja uurib - ehk on võimalik leida lasteadadele sobivaid pindu mõnes ruumis, kus õhtuti alates kella 18st algab noorte tegevus. Nii et saaks koopereeruda: kuni kella 18ni on seal lasteaed, pärast seda aga näiteks tantsutrenn või kudumisring või näitestuudio vms. Ilona uurib! Oma loogika ja võimalus sellises üüripinna jagamises ju oleks küll.

Nii me siin praegu sagime. Kõigil meil on samal ajal lapsed ja muud tegevused, aga meil on kõigil motivatsioon linna ja iseennast aidata ja linna töö ära teha.
Sest meie usume - kui on lubatud lasteaiakoht linna poolt ja kui Eesti riigi õiguskantsler vastab, et "jah, linn on kohustatud lasteaiakoha andma, aga mida ei ole, seda ei saa ka anda"... siis NEID KOHTI ON VÕIMALIK JUURDE LUUA. Palun väga. Me aitame.


Ja neid kohti saab juurde luua mitte ainult 57 miljonit maksvaid uusi maju ehitades (niipalju maksis Lotte lasteaed Tartus, mis on muidugi vinge samm, hipp-hipp, hurraa) - aga ka leides üles olemasolevad tühjad ruumid linnas. Kulutused linnale lasteaiakohtade juurde tekitamiseks võivad olla palju väiksemad. Laske ainult motiveeritud inimestel (loe: emmedel ja issidel) sellega tegelema hakata ;).

Potentsiaalselt kasvatajateks soovijaid oleme juba küllalt leidnud. (Aga võite muidugi veel ühendust võtta!) Ja mis lastesse puutub, siis... lasteaiakohad pole siin linnas mitte lihtsalt tühi nišš, vaid lausa vaakum, mis imeb vilinal.

Muide, mitte ainult Tartu linnas. Väike vihje ;). Samasuguse MTÜ saaks teha mis iganes piirkonna.
MTÜ selleks, et valijad asuks oma valitutega/valitsejatega dialoogi ja teeksid nendega koostöös lasteaiakohti juurde.
Sest õnneks on meil konstitutsioon, mis tagab igale lapsele VÕRDSE JUURDEPÄÄSU HARIDUSELE.

6 comments:

Eppppp said...

Mulle meenus üks variant veel, uusasundustes (nagu Vahi küla) tasub minna arendaja juurde ja ruumide asjus nõu küsida. See võib olla arendajale suur argument oma majakeste müümisel, kui tal oleks olemas kogukonna enda lasteaed.

Anonymous said...

Ma küll kahtlustan, et Jüri Sasi suhtumist on teil raske muuta...

"Tartu abilinnapea Jüri Sasi tõdeb, et 340 kohata jäänud last on palju. Samas lisab ta, et kui vaadata 8. jaanuaril avatava Lotte lasteaia kohtade jagamist, võib öelda: järjekorras olijatest vajaksid kohe kohta umbes pooled. «Teine pool on niisuguseid, kes on igaks juhuks järjekorras ja kellel ei ole vajadus väga suur,» selgitab ta."
http://www.postimees.ee/311207/tartu_postimees/uudised/303720.php

See ausalt öeldes solvas.

Anonymous said...

Kondasin veel ja katsusin kaasa mõelda... Kas te siis soovite Tartusse samasugust korda, nagu on , tundub olevat, Saues.
"Linna nõue on, et lapsehoidja oleks litsentsitud, rõhutas Joon. Eralasteaia teenust kompenseeritakse võrdselt Saue lasteaia kohamaksuga, mis sel aastal on 3814 krooni ehk umbes tuhat krooni rohkem, kui saab lapsehoidja teenust kasutav lapsevanem. «Põhjuseks esiteks asjaolu, et eralasteaedades on kohustuslik õppetegevus, teiseks lähtusime lapsehoiuteenuse summa määramisel oma lasteaia koha maksumusest,» teatas Joon."

http://www.postimees.ee/070208/esileht/olulised_teemad/tarbija24/kasu/310448.php

Merle said...

Selle Ilona idee peale meenus mulle, et ka kesklinnas on ju noortekeskus nimega Koht, Pepleri tänaval.
/ei ole veel suutnud otsustada, kas ühineda teiega, ehkki lasteaiakohta noorimal ei ole :S/

Kai-Epp said...

Ääretult tore tegemine teil!
Ise elan Vasalemmas. Poeg järjekorras 15nes. Kolme-aastane. Ja Kevadel lõpetab 8 last lasteaia. Järgmine aasta u sama palju, seega saab poeg mul lasteaeda u pooleteise aasta pärast? :S
Niii kurjaks ajab. Korraks käis uitmõte siingi eralasteaed teha, kuid see MTÜ mõte oleks parem..
Tore, kui inspireerijaid jagub! :)

Kaimo Käärmann-Liive said...

"Eesti riigi õiguskantsler vastab, et "jah, linn on kohustatud lasteaiakoha andma,[...]"

Õiguskantsleri arvamus on kirjas: http://www.oiguskantsler.ee/?weeklyID=85&menuID=38

Teisalt, kehtiva seaduse sätteid saab ka nii tõlgendada, nagu seda tehakse Saue linnas linnapea Orm Valtsoni poolt: http://kindladtegijad.blogspot.com/2010/04/lastehoiust-sauel-linnapea-vastus.html

Ja sõnum on selge - linn ei pea andma lasteaiakohta, linn peab looma soovijatele võimaluse oma laps panna KAS linna lasteaeda või eralasteaeda. Kuna Saue linnavalitsus ei ole kätt ette pannud võimalusele viia laps eralasteaeda, siis on kõik OK. Kas see on kallis või mitte, on spekulatsioon, sest turg määrab hinna...